Gangstergolf.se Historik

Willy Bergqvist
Willy Bergqvist

Gangstergolfen har sitt ursprung från mitten av 1970-talet.
Ett antal ivriga golfspelare samlades hos Willy i hans shop varje spelbar lör- och söndagsmorgon under vinterhalvåret, för att där lotta bollarna och sedan gå ut och spela 18 hål poängbogey.
I sanningens namn var det nog lite mycket sagt att det var spelbart varje gång man gick ut, på den tiden, men man fick anpassa reglerna efter underlaget.

På den tiden hade restaurangen inte öppet på vinterhalvåret,
så Rolf Nilsson, numera en av våra utmärkta banarbetare, hade uppdraget att handla nybakt butterkaka så vi fick något till kaffet efter avslutad rond.

Från den 1:a januari 1984 fick gangstergolfen en något mer organiserad form då gangsterboken anskaffades. Där är samtliga gangsterronder registrerade fram till dags dato.
Gangsterboken introducerades av Lars-Eric Nyström och samtidigt sattes det upp ett ständigt vandrande vandringspris till den som blev gangsterkung, dvs. den som vann årets final.

Mellan åren 1984 t.o.m. säsongen 1989-90 spelad man poängbogey, för att därefter övergå till slagtävling.

För att ronden skall räknas måste man vara minst 10 deltagare. De 8 bästa gick till final, vilken alltid spelats söndagen efter midsommar. Fr.o.m. säsongen 91-92 har man varit 12 spelare i finalen.

Den som blir Gangsterkung blir ansvarig för nästa års säsong och har vissa privilegier, som t.ex. bestämma i vilken boll han vill gå. Han äger också rätt att bestämma vilken tee man skall spela.

Lottning sker med en vanlig kortlek, där essen går i första bollen, tvåorna i nästa osv. Lottningen sker 5 minuter före första start. Rätt att deltaga har klubbmedlemmar seniorer med officiell handicap.

Gangstersäsongen börjar normalt i mitten av september och pågår till slutet av april.

/ Jan-Erik Dacke
Gangsterkung 2003 och 2004.

Varför heter det “Gangstergolf” ?
Hur uppstod då namnet “Gangstergolf” ? Ja, det är det inte riktigt någon som vet. Vi har gjort vissa efterforskningar, men inte fått några riktigt klara svar.
Vissa hävdar dock att namnet myntades av en gammal orförande i klubben (med militär bakgrund), som inte riktigt gillade
gänget som spelade tidigt på helgmorgonen. Han kallade de då kort och gott för “gangsters”.

Har du som läser detta kanske ytterligare information om hur namnet “gangstergolf” uppkommit, så får du gärna kontakta oss.

WordPress Image Lightbox Plugin